Voetreflexmassage
Wat is Voetreflexmassage?
Voetreflexzonetherapie is een volksgeneeskunde die voor het eerst ruim 4.000 jaar geleden toegepast werd in landen zoals Egypte, India en China. Men wist toen al dat massage van de voeten een positieve uitwerking heeft op de gezondheid. Deze vorm van geneeskunde heeft zich in de eeuwen daarna verder ontwikkeld. Inmiddels is voetreflexzonetherapie in veel landen een veel gebruikte en populaire therapie.

Hoe werkt het?
Voetreflexmassage gaat uit van de gedachte dat de mens een eenheid is van lichaam en geest. Als lichaam en geest in balans zijn, ervaren wij dit als gezondheid. Bij verstoring van het evenwicht, kunnen er lichamelijke klachten en/of ziekteverschijnselen ontstaan. Mogelijke verschijnselen kunnen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, rugklachten, problemen met de spijsvertering.
De voeten als spiegel van het lichaam
Dat wil zeggen dat alle organen en lichaamsdelen van de mens zijn verbonden met bepaalde reflexzones/punten op de voeten. Door middel van drukpuntmassage van deze reflexzones kan de energiedoorstroming op gang worden gebracht. Het geeft in de corresponderende organen en weefsels een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd waardoor het natuurlijke evenwicht van lichaam en geest wordt hersteld.

Ellen Koorn, pedicure en voetreflexmassage
Wanneer voetreflexmassage?
Voetreflexmassage is geschikt voor iedereen. Naast algehele ontspanning heeft Voetreflexmassage een positieve invloed op de volgende klachten:
      vermoeidheid
      stress/spanning
      burn-out
      hoofdpijn en migraine
      slaapstoornissen
      pijnklachten
      spieren en gewrichtsklachten
      nek-, rug- en schouderklachten
      luchtwegproblemen
      spijsverteringsklachten
      hormonale klachten
      neerslachtigheid
Voetreflexmassage is een natuurgeneeswijze. Het dient altijd gebruikt te worden als ondersteuning bij klachten. Het mag dus nooit gebruikt worden als vervanging van de reguliere gezondheidszorg.
Effecten
Effecten van een voetreflexmassage zijn:
      algemene ontspanning
      het verminderen van stress
      het verhogen van de weerstand
      het bevorderen van afvoer van afvalstoffen
      het verbeteren van de bloedsomloop
      het bevorderen van de energiedoorstroming
      het stimuleren van het zelfgenezend vermogen